Vuoden kihara -pisteet uudistuivat

1.1.2015

Vuoden kihara -palkinnon pistelasku muuttui hieman vuoden 2015 alussa. Jo päättyneellä kilpailukaudella mukaan otettiin Kennelliiton hyväksymät uudet viralliset lajit.

Kiharakerhon hallitus asetti alkuvuodesta 2014 työryhmän pohtimaan ja päivittämään Vuoden kihara -palkinnon pistelaskua. Työryhmään kutsuttiin Paula Sarkkinen, joka harrastaa hyvin monipuolisesti omien kiharoidensa kanssa, Juha Merta, joka on vastannut pistelaskusta jo usean vuoden ajan, sekä Marja Lehtiö, joka on tutustunut uusiin lajeihin, rallytokoon ja koiratanssiin. Työryhmälle annettiin ohjeistukseksi sama punainen lanka, mitä pistelaskua laadittaessa on seurattu jo 30 vuotta: jos koira voittaa vain yhtä lajia harrastamalla, sen pitää olla siinä todella hyvä. Mitään lajia ei haluta nostaa toisen yläpuolelle.

Kuten aiemminkin, pistelasku on pyritty suhteuttamaan NOME-kokeisiin. Ajatuksena oli tarkistaa erityisesti näyttelypisteitä, jotka vanhassa pistelaskussa olivat vähän alakanttiin. Kiharakerhon hallitus oli kuitenkin jo aiemmin kokouksessaan päättänyt, että pakollista näyttelytulosta ei ainakaan tällä erää Vuoden kiharalta vaadita. Sen sijaan mm. Kihara-lehdessä pyritään jatkossa kärkikoirista nostamaan esiin myös näyttelyissä menestyneitä koiria.

Suurimmat muutokset pistelaskussa on tehtykin juuri näyttelypuolella. Pisteitä ei enää ynnätä eri vaiheista, vaan jokaista tulosta vastaa suoraan yksi pistemäärä. Sarkkisen tekemän tilaston mukaan yhdessä näyttelyssä esitetään keskimäärin 7-8 kiharaa. Tämän vuoksi sellaisissa näyttelyissä, joissa virallisissa luokissa koiria on paikalla kahdeksan tai enemmän, myös PU- ja PN-sijoituksista saa pisteitä. Näyttelyissä ei enää tehdä eroa ryhmä- ja KR- tai KV-näyttelyiden välillä, vaan samat pisteet koskevat kaikkia tyyppejä. Viime vuosina ei liiemmin ole kiharakarvaisille noutajille tullut ryhmä- tai BIS-sijoituksia, joten ne haluttiin pitää yhtä arvokkaina näyttelytyypistä riippumatta. Ainoastaan erikoisnäyttelyssä (kokonaan omat pisteet) ja SNJ:n päänäyttelyssä (BIS-kilpailusta jaetaan ryhmäpisteet) tästä säännöstä poiketaan kuten ennenkin.

Toinen isompi muutos on tehty ns. kertaluonteisissa kokeissa ja testeissä. Erityisesti noutajien taipumuskoe, luonnetesti ja MH-luonnekuvaus tuovat kallisarvoista tietoa rodun jalostusta silmälläpitäen, joten aiempaa suuremmalla pistemäärällä on haluttu kannustaa entistä suurempaan osallistumisprosenttiin. Näistä samoin kuin palveluskoirien käyttäytymiskokeesta (BH) ja vesipelastuksen soveltuvuuskokeesta (SOVE) voi saada pisteet vain kerran, joten suurempi pistemäärä ei vielä sekoita koko kilpailua.

Päivitettyjen pistetaulukoiden mukaisesti kilpaillaan alkaneesta kaudesta eteenpäin, ja Vuoden kihara, Vuoden nuori kihara ja Vuoden veteraanikihara -palkintojen uudet pistelaskutaulukot löytyvät Kiharakerhon kotisivuilta.