Vesipelastus (vepe)

Teksti: Sari Lammi

Vesipelastuksessa eli vepessä kastuvat yleensä koiran lisäksi sekä ohjaaja että avustajat. Laji sopii uimista ja noutamista rakastavalle vahvalle kiharalle erinomaisesti.

Kuva: Ari Kataja
Kuva: Marika Simelius

Alun perin newfoundlandinkoirien ja landseerien harrastama kilpailulaji on kasvattanut suosiotaan myös noutajien keskuudessa – eikä ihme, sillä uimista ja noutamista rakastaville koirille vepe on hauskaa ja mieleistä puuhaa. Vepe on kilpailulaji. Varsinaiseen hengenpelastukseen uimarannoilla vepe-koiria ei Suomessa käytetä ainakaan virallisesti.

Vesipelastuksessa kilpaillaan alokas-, avoimessa ja voittajaluokassa ja siitä voi valioitua.

Noutajille soveltuvuuskoe

Muiden kuin newfoundlandikoirien ja landseerien on läpäistävä ns. soveltuvuuskoe saadakseen oikeuden kilpailla vesipelastuskokeissa. Sove-koe on samanlainen kuin alokasluokan koe, ja sitä saa yrittää vain kaksi kertaa. Se on kuitenkin noutajille yleensä helposti läpäistävissä.

Vesipelastuksessa on ajatuksena veneestä tippuvan eli ns. ”hukkuvan” pelastaminen rannalle. Tämä tapahtuu eri tehtävien avulla, joita ovat esimerkiksi luoksetulo veneestä rantaan, veneen tuominen vedestä rantaan, ”hukkuvan” tuominen vedestä rantaan ja esineen tai köyden vieminen rannalta veteen veneeseen  tai vedessä veneestä toiseen. Koira lähetetään tehtäviin eri paikoista, kuten veneestä tai rannalta.