PRA cord1

Etenevä verkkokalvon rappeuma (PRA) on yksi yleisimmistä eri koiraroduilla tavattavista perinnöllisistä silmäsairauksista. PRA on etenevä verkkokalvon sairaus, jossa verkkokalvon valoa aistivat solut rappeutuvat. Pahimmillaan sairaus johtaa koiran sokeutumiseen.

PRA:ta on eri roduilla useaa eri tyyppiä ja myös rodun sisällä voi olla geneettisesti erityyppisiä PRA:ita.  PRA voidaan luokitella muun muassa rappeutuvan solutyypin perusteella. Tyypillisesti ensin rappeutuvat valoherkät sauvasolut, jolloin ensimmäiset oireet havaitaan koiralla hämäräsokeutena.

Professori Hannes Lohen johtama koirien geenitutkimusryhmä Helsingin Yliopistossa ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa on selvittänyt kiharakarvaisilla noutajilla PRA:ta aiheuttavan geenivirheen. Ryhmän tutkimusten perusteella kiharakarvaisilla noutajilla esiintyy CORD1-tyypin PRA:ta aiheuttava geenivirhe.

CORD1 tulee englanninkielen termeistä cone-rod dystrophy. Verkkokalvon tappisolut (cone) rappeutuvat ensin, johtaen myös sauvasolujen (rod) tuhoutumiseen. CORD1-tyypin PRA on alun perin pitkä-, lyhyt- ja karkeakarvaisissa kääpiömäyräkoirissa kuvattu sairaus.

Edetessään PRA johtaa koiran sokeutumiseen. Koirien sairastumisikä on noin 5 vuotta. Sairastumisikä vaihtelee kuitenkin suuresti ja osa geneettisesti sairaista koirista ehtii menehtyä vanhuuteen ennen oireiden havaitsemista.

PRA periytyy resessiivisesti eli perimältään sairas yksilö on saanut geenivirheen molemmilta vanhemmiltaan. Kiharakerho suosittelee jalostuskoirien geenitestaamista, mikäli niiden perimää ei tunneta sukutaulun perusteella. Testattujen koirien omistajien toivotaan ilmoittavan koiransa tulokset liitteenä olevaan tietokantaan, jotta tieto on myös muiden rodun harrastajien käytettävissä. Tietokannassa on suomalaiskoirien lisäksi tuloksia Saksasta, Australiasta, Hollannista, Venäjältä sekä Liettuasta.

PRA-cord1-testin saa osana monimuotoisuutta tutkivaa MyDogDNA-passia. Muita vaihtoehtoja ovat VetGen, Movet ja Laboklin(Labogen). MyDogDNA, Movet ja Laboklin ovat Suomen Kennelliiton yhteistyölaboratorioita.

MS Excel -tiedostoPRAcord1_wwwkiharakerhonet.xlsx (28 kB)
Lista PRA-cord1-geenitestituloksista Excel-muodossa.
PDF-tiedostoPRAcord1_wwwkiharakerhonet.pdf (67 kB)
Lista PRA-cord1-geenitestituloksista pdf-muodossa.

Ilmoita kiharasi PRA-cord1-testitulos julkaistavaksi oheisessa listassa / Send your CCR's PRA-cord1-test result to the database

*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.