Jalostuksen tietoisku: hyvinvoiva kihara

4.5.2024

kuva: Sanna Sierilä
kuva: Sanna Sierilä

Tieto ei aina lisää tuskaa, päinvastoin. Haaste kaikille kiharaisille!

“Mitä väliä sillä on, laitanko koirani terveystietoja Koiranettiin tai täytänkö terveys- tai luonnekyselyitä, ei minun kikkurani tule saamaan pentuja!”

Kasvattajat ja rodun tilaa kokonaisuutena seuraava jalostustoimikunta ovat todella kiinnostuneita juuri SINUN koirasi terveydestä ja luonteesta. Rodun kokonaiskuvan luominen auttaa kasvattajia ja jalostustoimikuntaa seuraamaan ja tarvittaessa ohjaamaan rotua parempaan suuntaan tai tarttumaan hyvissä ajoin nouseviin ongelmiin. Pienessä populaatiossa se on erittäin tärkeää, sillä pienuus altistaa haitallisten asioiden salakavalalle lisääntymiselle suhteellisen nopeastikin.

SINUN kiharasi on tärkeä osa koko kiharapopulaatiota, huolimatta siitä pääseekö se koskaan kokemaan vanhemmuuden iloja. SINUN kiharasi on sisarus, puolisisarus tai saattaa olla jonkun tulevan pikku kiharan täys- tai puolieno,- setä, -täti, -isotäti jne.

Kaikki kiharat ovat solmuja suuressa kiharaverkossa, jotka pitävät verkon ehjänä ja yhtenäisenä. Mitä paremmin tunnemme jokaisen solmukohdan heikkoudet ja vahvuudet, sitä paremmin voimme verkkoa käyttää.

Kaikki terveyteen ja käyttäytymiseen liittyvät tutkimukset, joita teetämme koirillemme auttavat ensisijaisesti koiran omistajaa. Näistä PEVISAan (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) kuuluvien lonkka- ja silmätutkimusten tulokset sekä MH-luonnekuvaus- ja luonnetestitulokset siirtyvät suoraan kennelliiton jalostustietojärjestelmään.

Mutta, meillä on paljon terveyteen ja luonteeseen liittyviä testejä ja omia havaintoja arjessa, jotka eivät siirry tietokantoihin. Alla listattuna muutamia oleellisia olemassa olevia:

 

Kuolinsyy ja jalostuskiellot (esim. epilepsian vuoksi) OmaKoiran kautta.

Kenneliiton rotukohtainen terveyskysely osoitteessa https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/terveyskysely

Kansainvälinen epilepsialista, jota Kiharakerhon jalostustoimikunta ylläpitää. Epilepsiaan sairastuneen kiharan voi ilmoittaa listalle lähettämällä sähköpostia jalostustmk(at)kiharakerho.net

Geenitestitulokset: PRA-cord1 ja EIC Kiharakerhon omilla www-sivuilla
https://www.kiharakerho.net/jalostus/terveys/pra-cord1/
https://www.kiharakerho.net/jalostus/terveys/eic/eic-lista/

 

Jalostustoimikunta auttaa mielellään näiden merkintöjen tekemisessä tarvittaessa. Meidät saat kiinni osoitteesta jalostustmk(at)kiharakerho.net

Toimikunta tulee julkaisemaan kiharakerhon sivuilla tämän vuoden aikana lomakkeita liittyen luonteeseen, geenitestituloksiin ja yleisesti terveyteen.

Haastamme siis KAIKKI kirjaamaan menneiden ja nykyisten koiriensa tietoja tietokantoihin. Myös enkelikoirien tietojen kirjaaminen auttaa tulevia sukupolvia.