Pennunostajalle

Onneksi olkoon, olet ainakin etsimässä tietoa, olisiko kiharakarvainen noutaja sopiva koira perheeseesi. Jos päädyt rotuun, saat älykkään ja ystävällisen koirakaverin, jonka kanssa voi tehdä monenlaisia asioita. Moni on tehnyt saman valinnan ja on siihen erittäin tyytyväinen.

Koiran hankkiminen on iso päätös, joka muuttaa elämän parhaimmillaan yli 10 vuodeksi. Kovassa pentukuumeessakin kannattaa pitää pää kylmänä, eikä hankkia ensimmäistä suloista, vapaana olevaa pentua. Mieti ainakin seuraavia asioita:

Olenko valmis luopumaan asioista koiran vuoksi?

Koira sitoo omistajaansa. Työpäivän jälkeen on kiiruhdettava ulkoiluttamaan koira. Lomamatkojen ajaksi sille on löydettävä hoitaja. Koiran sairastaminen aiheuttaa kustannuksia.

Onko rotu minulle oikea?

Kiharakarvaiset noutajat ovat toiminnanhaluisia, kooltaan suuria tai suurehkoja koiria. Ne vaativat peruskoulutuksen ja säännöllisesti liikuntaa. Pitkästyessään nuori koira keksii tekemistä, joka ei välttämättä ole omistajan mieleen.

Noutajat ovat metsästyskoiria, jotka pitävät esineiden hakemisesta ja kantamisesta. Ne uivat mielellään, eivätkä kieltäydy lähtemästä lenkille huonollakaan säällä. Kiharakarvaisen noutajan ominaisuuksista ja erilaisista käyttötarkoituksista saa lisätietoa näiltä sivuilta. Sen perusteella voi päätellä, sopiiko kihara perheeseen. Lisäksi kannattaa tavata kiharoiden omistajia ja heidän koiriaan ja tutustua rotuun ennen pennun hankintaa.

Mistä saan terveen ja mukavan koiran?

Kaikilla koiraroduilla on perinnöllisiä vikoja ja sairauksia, niin myös kiharakarvaisilla noutajilla. Kukaan kasvattaja ei tahdo kasvattaa sairaita koiria, mutta valitettavasti jokaiselle syntyy myös virheellisiä pentuja. Vastuuntuntoinen kasvattaja kertoo avoimesti rodun ongelmista sekä omissa linjoissaan esiintyvistä vioista. Mikäli kaikki asiat ovat erinomaisen hyvin, kannattaa miettiä mitä jää sanomatta.

Vastuuntuntoiset kasvattajat rekisteröivät kaikki pentunsa, joten rekisteröimätöntä noutajanpentua ei kannata hankkia. Syynä rekisteröimättömyyteen saattavat olla esimerkiksi emän pennuttaminen liian pian edellisen pentueen jälkeen tai puuttuvat terveystulokset.

Apua pennunhankintaan ja tietoa myynnissä olevista pennuista saa Kiharakerhon pentuvälityksestä.

Lisätietoja Koiranhankintaoppaasta