Monimuotoisuustutkimus

Kiharakerho teettää kiharakarvaisista noutajista monimuotoisuustutkimuksen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuinka paljon aidosti eriperintäisiä yksilöitä rodussa voi olla. Professori Hannes Lohi esittelee tutkimuksen tulokset elokuussa maailmanseminaarissa.

Yhdistys on valinnut mukaan tutkimukseen 30 mahdollisimman erisukuista kiharakarvaista noutajaa. Näiden koirien tutkimuksen Kiharakerho maksaa. Lista valituista koirista on liitteenä.

Kaikki voivat osallistua tutkimukseen

Lisäksi kaikilla omistajilla on mahdollisuus saada koiransa mukaan tutkimukseen omalla kustannuksellaan. Kiharansa DNA-näytteen toimittamalla saa tietoon koiran perimän yli sadassa sairaudessa tai ominaisuudessa sen lisäksi, että kartoittaa monimuotoisuustutkimuksessa tarvittavaa tietoa. Kokonaisuus sisältää muun muassa GSDIIIa- ja PRAcord1-testauksen.

Kevään aikana kiharakarvaiset noutajat saavat MyDogDNA-tutkimuksen erikoishintaan, tuntuvalla alennuksella. Tällä osallistutaan myös monimuotoisuustutkimukseen.

MyDogDNA-passin voi tilata koiralleen Genoscoperin verkkokaupasta. Normaalisti 129 euroa maksavan tutkimuksen saa erikoishintaan, kun tilauksen yhteydessä kirjoittaa koodiksi CURLY2014. Samalla koiranomistaja tilaa myös näytteenottovälineet kotiin, mikäli ei käy noutamassa niitä Genoscoperin toimistolta.

Miten DNA-näyte otetaan?

Tutkimukseen osallistutaan toimittamalla toukokuun loppuun mennessä koirasta DNA-näyte, joka otetaan koiran suusta (poskisolunäyte).  Myös verinäyte on mahdollinen.

Näytteenotto on kivuton, eikä koiraa tarvitse sitä varten nukuttaa. Poskisolunäytteen pystyy käytännössä ottamaan itse, mutta suosittelemme, että eläinlääkäri tai Kennelliiton hyväksymä DNA-näytteenottaja ottaa sen. Tällöin tutkitun koiran tulokset ovat Kennelliiton virallistamia. Näytteenoton kustannuksista koiranomistaja vastaa itse.

Seuraavat eläinlääkärit ovat lupautuneet avustamaan tutkimuksessa ja ottavat kevään aikana maksutta kiharoista poskisolunäytteitä:

  • Aino-Maija Laitinen, Oulu (ajoittain Jyväskylä)
  • Erja Kuusela, Tuusula
  • Karoliina Mikola, Helsinki (ajoittain Turku ja Huittinen)
  • Maarit Vehmas, Kuusamo
  • Oiva Eläinklinikka / Unna Määttänen, Pirkkala
  • Tiina Illukka, Turku

Lista Kennelliiton virallisista DNA-näytteenottajista löytyy osoitteesta http://www.kennelliitto.fi/yhteystiedot/muut-yhteystiedot/dna-naytteenottajat

Mitä hyötyä tutkimukseen osallistumisesta on?

Perimän monimuotoisuus auttaa rotua pysymään terveenä. Puhtaat rodut on luotu usein muutamasta yksilöstä ja niiden taustalla on aina voimakkaasti sisäsiitosta eli jalostukseen on käytetty lähisukulaisia tai runsaasti samoja yksilöitä. Lähisukulaisten käyttäminen jalostuksessa kaventaa perimää ja lisää rodulle tyypillisten sairauksien kantajien ja sitä kautta myös sairastuvien yksilöiden määrää.

Tutkimus selvittää, kuinka monimuotoinen kiharakarvaisen noutajan perimä on. Tutkimus kasvattaa todennäköisyyttä saada tulevaisuudessakin terve kiharakarvainen noutaja perheenjäseneksi.

Kiharansa DNA-näytteen toimittamalla saa tietoon koiran perimän yli sadassa sairaudessa tai ominaisuudessa sen lisäksi, että kartoittaa monimuotoisuustutkimuksessa tarvittavaa tietoa. Kokonaisuus sisältää muun muassa GSDIIIa- ja PRAcord1-testauksen.

Miten koirat on valittu tutkimukseen?

Tutkimukseen on pyritty löytämään 30 mahdollisimman eri sukuista, elossa olevaa kiharakarvaista noutajaa. Otos on valittu niin, että koirilla on eri isä ja emä, mahdollisimman monella myös eri isovanhemmat.

Mikäli kyseessä on suomalainen pentue, on pentueesta valittu se, kenellä on pevisa-tutkimukset tehtynä ja mahdollisesti itsellään pentuja. Kokonaisuudessaan urosten ja narttujen määrän tulee olla suunnilleen yhtä suuri. Tarvittaessa arpa ratkaisi, mikä koira pääsi pentueesta mukaan monimuotoisuustutkimukseen.

Suomalaisten koirien lisäksi tutkimukseen pyydetään mukaan muutama ulkomaalainen kihara, jotta nähdään miten erilaisia ne ovat perimältään.

Lisätietoja tutkimuksesta jalostus (at) kiharakerho.net, puh. 040 581 0255 / Maija tai Genoscoperilta info (at) mydogdna.com.

Osallistu monimuotoisuustutkimukseen ja tilaa MyDogDNA-passi

MS Word -tiedostomonimuotoisuuskoirat_koirienomistajille.docx (14 kB)
Nämä koirat Kiharakerho on pyytänyt mukaan monimuotoisuustutkimukseen. Mikäli koirasi on listalla, mutta et ole saanut asiasta sähköpostia, ota yhteyttä Maija Päivärintaan (jalostus (at) kiharakerho.net tai puh. 040 581 0255).