Tuki epilepsiatutkimukseen

Kiharakerho tukee epilepsiaa sairastavien kiharakarvaisten noutajien DNA-näytteiden toimittamista Hannes Lohen tutkimusryhmälle.

Sairaiden koirien verinäytteenottoa tuetaan todellisten kulujen mukaan, mutta maksimissaan 30 eurolla. Tieto koiran sairaudesta on oltava Kiharakerhon jalostustoimikunnan ylläpitämällä epilepsialistalla.

DNA-näytteen voi otattaa eläinlääkärillä samassa yhteydessä kuin hoidattaa koiraa muutenkin tai käyttää sen rokotuksilla. Lisäksi eri tahot järjestävät joukkonäytteenottotilaisuuksia eri puolilla Suomea. Näytteen luovuttamisen jälkeen omistaja toimittaa pankkiyhteystietonsa ja kuitin jalostusneuvojalle osoitteella jalostus@kiharakerho.net.

Kiharakerho järjestää jatkossakin kimppanäytteenottoja muutaman vuoden välein, jotta terveistä koirista saadaan kerättyä kontrollinäytteitä. Lisäksi jalostustoimikunta suosittelee lämpimästi viemään kiharoita muiden yhdistysten järjestämiin näytteenottoihin.

Kaikki näytteet tarvitaan

Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksen tutkimusryhmä selvittää koirien useiden eri ominaisuuksien periytymistä ja kehittää niille geenitestejä. Yksi tutkittavista sairauksista on koirien epilepsia.

Koska yhdestä rodusta näytteitä tarvitaan paljon, on kiharoiden kohdalla kyseessä pitkän tähtäimen projekti. Tarvittavan näytemäärän keräämiseksi tarvitaan paljon yhteistyötä ja jokaisen sairastuneen koiran omistajan apua. Suomessa uusia sairastapauksia ilmenee vuodessa pari - kolme.

Lisää ryhmän työstä osoitteessa http://www.koirangeenit.fi