Terveystietolista

Terveystietolistalle kerätään kaikkia sairauksia ja ongelmia, jotka vaikuttavat merkittävästi koiran elämänlaatuun. Rodun kannalta on tärkeää kertoa avoimesti koiransa mahdollisista sairauksista. Listalle pyritään ottamaan vain selkeitä, eläinlääkärin diagnosoimia tapauksia. Kasvainsairauksien kohdalla mielellään patologin lausunto. Sairaudesta tai ongelmasta tulee liittää dokumentti ilmoituslomakkeeseen. Lista perustuu vapaaehtoisuuteen ja listalle voi ilmoittaa vain omistamansa koiran. Viime kädessä jalostustoimikunta päättää tietojen julkaisusta ja voi tarvittaessa pyytää omistajalta lisätietoja ja/tai dokumentteja. Ilmoita koiran tiedot lomakkeella: ilmoita sairaudesta. Lisätietoja saat tarvittaessa sairauslista(at)kiharakerho.net. Tähän osoitteeseen voi myös lähettää tarvittaessa lisädokumentteja. Kiharakerho ei vastaa listalla olevien tietojen oikeellisuudesta.

MS Excel -tiedostoterveystietolista.xlsx (9 kB)
Päivitetty 23.2.2021

Esimerkkejä kiharakarvaisilla noutajilla esiintyvistä sairauksista:

Mahalaukun laajentuma ja kiertymä (GDV)
Mahalaukun laajentuma ja kiertymä on sekä nuorille että vanhoille kiharakarvaisille noutajille valitettavan yleinen sairaus sillä rotu on kookas ja syvärintainen. 
Mahalaukun kiertymässä koiran mahalaukku kaasuuntuu ja kiertyy akselinsa ympäri. Koiralle kehittyy sokkitila. Oireet etenevät nopeasti ja ilman pikaista leikkaushoitoa, tila johtaa kuolemaan.

Atopia
Erilaiset allergiasairaudet ovat yleistymässä kaikilla koiraroduilla ja myös kiharakarvaisilla noutajilla. Allergia tai atopia voivat ilmetä esimerkiksi toistuvina korva- tai ihotulehduksina, kutinana, karvanlähtönä sekä maha-suolikanavan oireina. Diagnoosi tehdään eliminaatiodieetin ja/tai atopia-verinäytteiden perusteella. Atopia on näistä yleisintä aiheuttaen joko jatkuvaa tai vuoden aikojen mukaan vaihtelevaa kutinaa. 

Kasvainsairaudet
Kiharakarvaisilla noutajilla on todennäköisesti kohonnut taipumus erilaisiin kasvainsairauksiin. Rodussa on raportoitu tapauksia jo hyvin nuorillakin koirilla esiintyneistä kasvaimista / syövistä. Tyypillisiä syöpäsairauksia ovat imusolmukesyöpä, pernan ja maksan hemangiosarkooma, luukasvaimet ja mastsolukasvaimet.

Laikuttainen kaljuuntuminen (pattern baldnessfollicular dysplasia)
Kaljuuntuminen aiheutuu karvatuppien kehityshäiriöstä, joka johtaa karvojen ennenaikaiseen irtoamiseen. Karvattomat alueet ovat tyypillisimmin kaulan alla, lavoissa, ristiselässä, takareisissä ja hännän päässä. Kaljuuntuminen alkaa 1-4 vuoden iässä. Diagnoosi on mahdollista varmistaa ihosta otetuilla koepaloilla, mutta se ei ole välttämätöntä, jos kaljuuntuminen on sairaudelle tyypillistä, eikä koiralla ole muita sairauden oireita. Listalle otetaan pysyvästä kaljuudesta kärsiviä koiria valokuvien perusteella. Valokuvat tulee liittää ilmoituslomakkeeseen tai lähettää sähköpostilla sairauslista(at)kiharakerho.net.