Palveluskoirakokeet (pk)

Teksti: Åsa Granström

Kiharoilla on PK-oikeudet, mutta silti valitettavan vähän kiharoita nähdään PK-lajien kilpakentillä. Kihara soveltuu tarkkana nenänkäyttäjänä hyvin etenkin jälkikokeeseen, mutta eri lajeja voi harrastaa myös aivojumpan vuoksi.

Kihara nauttii, kun se saa etsiä ja käyttää nenäänsä, joten maasto-osuudet ovat kiharoille mieluisia. Sitkeä ja periksiantamaton kihara sopii vallan mainiosti varsinkin jälkeen.

Kihara voi tunnetusti olla vähän omapäinen, joten henkilöhaku kiharan kanssa saattaa olla ohjaajalle haasteellisempaa. Jos jaksaa olla sinnikäs ja vaatia kuuliaisuutta on kihara myös mitä mainioin hakukoira, koska maalimiehet eivät varmasti jää metsään. Kihara voi olla ihmisiä kohtaan välinpitämätön, mutta hakumetsässä jopa hieman pidättyväinen koira oppii nopeasti, että maalimiehet ovat maailman mukavimpia ihmisiä.

Jos ohjaaja innostuu opettamaan koiralle sekä hakua että jälkeä ja vielä tarkkuusetsintää sekä pudonnutta esinettä, on myös etsintäkoe oikein mainio laji kiharoille. Kiharoilla on yleensä hyvä hermorakenne, joten ne osaavat myös levätä osasuorituksien välillä. Tällöin koira pystyy suoriutumaan silloinkin, kun kilpailupäivä venyy pitkäksi.

Muita kiharoille mahdollisesti sopivia PK-lajeja ovat valjakkohiihto, viesti, erikoisjälki sekä pelastuskoiralajit.

Kuvat: Åsa Granström

Kisamielellä tai aivojumppana

Tottelevaisuudessa voivat metrin este ja jyrkkä A-este olla haastelliset, varsinkin isokokoiselle rotevalle kiharaurokselle. Jos opettaa koiralle oikean hyppytekniikan alusta asti, niin yleensä koira kun koira selvittää myös esteet ongelmitta. Tottelevaisuutta kiharan kanssa harjoiteltaessa pitää muistaa tehdä treenit vaihteleviksi ja palkitseviksi. Silloin koira jaksaa tehdä useita toistoja ja pysyy aktiivisena.

Kihara on älykäs ja oppii nopeasti. Se on oikein hyvä asia kun opettaa uusia liikkeitä, mutta vähemmän hyvä, sillä koira oppii helposti myös sen mikä on kisatilanne,eikä välttämättä teekään niin hyvin kuin todellisuudessa osaa. Sen takia kannattaa harjoitella usein myös kisanomaisesti, jotta treenit ja kokeet erotu liian paljon toisistaan.

Jos ei innostu kilpailemisesta, ovat haku ja jälki mukavia lajeja ihan vaan aivojumppana aktiiviselle koiralle.

Yhdessä kokeessa kolme eri osaa

PK-kokeissa (lukuun ottamatta erikoisjälkikoetta ja valjakkohiihtoa jossa on vain maasto-osuus) suoritetaan aina tottelevaisuus, maastoosuus ja esineruutu.

Ennen kun koira voi kilpailla PK-kokeissa, pitää koiralla olla hyväksytty käyttäyttymiskoe (PAKK eli koulutustunnus BH).