Noutajien working test (nowt)

Teksti: Sanna Sierilä

Noutajien working test eli wt-koe on rodunomaisten kokeiden uusin tulokas. Tässä koko päivän kestävässä sosiaalisessa koemuodossa erilaiset tehtävät suoritetaan rastimuotoisena ja riistan sijasta noudetaan dummyja.

Kuvat: Sanna Sierilä

Wt-kokeessa on neljä luokkaa: nuorten luokka, alokasluokka, avoin luokka ja voittajaluokka. Nuorten luokka on epävirallinen. Sen tarkoituksena on antaa mahdollisuus kisakokemuksen hankkimiseen sellaisille 9-17 kuukauden ikäisille koirille, jotka eivät vielä ole suorittaneet taipumuskoetta. Alokasluokkaan osallistuvalla koiralla taipumuskoe pitää olla suoritettuna.

Yhdellä ykköstuloksella pääsee nousemaan seuraavaan luokkaan, mutta valionarvoa ei tässä koemuodossa jaeta.

Rastimuotoisia tehtäviä

Riistan sijasta wt-kokeessa noudetaan noutoesineitä eli dummyja. Kunkin koiran koe koostuu useasta rastimuotoisesta osatehtävästä, jotka arvostellaan pisteyttämällä. Lopullisen palkinnon määräävät yhteispisteiden lisäksi myös rastipisteet, sillä tuloksen saamiseksi ei yksikään rasti saa täysin epäonnistua.

Usein pitkäksi venähtävän koepäivän päätteeksi koirakot, joilla on vielä mahdollisuus ykköstulokseen, osallistuvat finaaliin. Siinä suoritetaan vielä yksi rastimuotoinen tehtävä, joka pisteytetään kuten muutkin rastit. Lopulta parhaiten menestyneet koirat sijoitetaan, eli wt-koe on siis b-kokeista poiketen kilpailu.

Dummyt talteen

Rasteilla suoritukset ovat usein varsin lyhyitä. Tehtävät pyritään laatimaan siten, että ne mahdollisimman hyvin vastaavat oikeita metsästystilanteita. Ne voivat olla b-kokeiden tapaan paikallistamis- eli markkeeraustehtäviä, ohjaus- tai hakutehtäviä tai etenkin ylemmissä luokissa näiden yhdistelmiä. Lisäksi wt-kokeessa nähdään usein walk-up-osuuksia, joissa koirakot kävelevät ajoketjussa ennen noutoja.

Kaikilla rasteilla tavoitteena on saada riista eli dummy mahdollisimman nopeasti talteen. Koiran tulee olla hyvin ohjaajansa hallinnassa eli tottelevaisuutta vaaditaan enemmän kuin perinteisissä b-kokeissta. Seuraaminen, paikallapysyminen ja ohjaajan käskyjen vähäeleisyys vaikuttavat rastipisteisiin. Moni kiharakoirakko onkin löytänyt wt-kokeesta yhdessä tekemisen meininkiä sekä mukavan tavan parantaa hallittavuutta ja ohjattavuutta.

Sosiaalinen koemuoto

Wt-koe järjestetään useimmiten sänkipellolla tai niityllä. Kokeen suunnittelijat voivat tehtäviä laatiessaan käyttää hyödyksi erilaisia maastonmuotoja, pensaikkoja, metsäsaarekkeita, ojia ja lampia. Osa rastien tehtävistä voi siis sisältää myös vesityöskentelyä, kuten joen ylityksen markkeerauksessa. Koska vesityöpakkoa ei kuitenkaan ole eikä jäiden sulamista tarvitse odotella, voidaan wt-kokeita järjestää aikaisesta keväästä heti lumien sulamisen jälkeen aina myöhäiseen syksyyn asti.

Rasteja kierretään yleensä useana ryhmänä luokittain. Koska koko päivä vierähtää yhdessä rastilta rastille kulkiessa, ehtii omaa vuoroa odotellessa tutustua muihinkin noutajaharrastajiin. Wt-koe on myös hyvin yleisöystävällinen, joten tähän koemuotoon on helppo tutustua seuraamalla koirakoiden työskentelyä paikan päällä. Kiharakarvaisia noutajia voi nähdä kilpailemassa kaikissa wt-kokeen luokissa.

Wt-aiheisia linkkejä

SNJ:n wt-sivu

PDF-tiedostoNoutajienrodunomaistenkokeidensaannot2016.pdf (650 kB)
Noutajien rodunomaisten kokeiden säännöt (voimassa 1.4.2016 alkaen)
MS Excel -tiedostowt-pistelaskutaulukko.xlsx (33 kB)
Wt-kokeen pistelaskutaulukko (5 rastia)