Rally-toko

Rally-toko on agilityä, tokoa ja koiratanssia yhdistävän laji, jonka kilpailuissa tunnelma on mukava ja rento, niin kuin lajin luonteeseen kuuluukin. Päätavoitteena on pitää hauskaa koiran kanssa radalla erilaisia temppuja tehden. Rally-tokossa tuomarin arvostelussa ja suoritusohjeissa korostuvat koiran iloinen ilme sekä yhteistyö.

Neljästä kilpailuluokasta kahdessa alemmassa luokassa (ALO ja AVO) kilpaileminen edellyttää koirakolta lähinnä perustaitoja, kuten kohtalaista seuraamista, istu, seiso, maahan- käskyjen sekä paikalla pysymisen hallitsemista sekä joitain erityisiä temppuja, kuten hyppy ja ohjaajan sivulla pyörähdys. Käännöksissä laajemmat kaarrokset ovat etenkin ALO-luokassa vielä sallittuja, vaikka koiran on hyvä hahmottaa ja osata jollain tasolla myös takapään käyttö. ALO-luokassa koira pidetään koko ajan kytkettynä hihnassa.

Alemmissa luokissa kaikki tehtävät tehdään siten, että koira on ohjaajan vasemmalla puolella. Ylemmissä luokissa (VOI, MES) haastetta lisäävät oikealla puolella tehtävät tehtävät. VOI-luokassa riittää, että koira hallitsee jollain tasolla oikealla puolella seuraamisen ja perus liikkeet. Ylimmässä MESTARI-luokassa oikealla puolella tehtäviä kylttejä ja puolenvaihtoja on yleensä useita. Ylemmissä luokissa ja etenkin mestarissa oikean puolen seuraamisen ohella koiran on osattava käyttää takapäätään paitsi vasemmalla myös oikealla puolella, koska ohjaajan tulee tehdä kaikki käännökset paikaltaan.

Rally-toko on monipuolinen ohjaajan ja koiran yhteistyötä kehittävä laji, jossa on kaiken kaikkiaan 95 opeteltavaa kylttiä. Sen suosio on kasvanut viime vuosina myös kiharoiden keskuudessa. Vuonna 2018 kiharoiden yhteenlaskettuja rally-tokon koekäyntejä oli yli 50, kun vuonna 2016 määrä oli alle puolet siitä.

Linkkejä:

Rally-Tokoyhdistys ry: http://www.rally-toko.fi/sivusto/.

MES-luokan rata