Perustottelevaisuus ja tottelevaisuuskoe (toko)

Teksti: Maija Päivärinta

Isokokoisena koirana kiharakarvainen noutaja tarvitsee kunnollisen peruskoulutuksen, jotta arki sen kanssa sujuu miellyttävästi. Toisaalta jokainen koira myös ansaitsee oikeanlaista koulutusta tunteakseen olonsa turvalliseksi ja levolliseksi lauman alimmaisena. Silloin koiran ei tarvitse tehdä sille mahdottomia päätöksiä vaan omistajat kertovat, miten erilaisissa tilanteissa kuuluu toimia.

Kuvat: Sanna Sierilä

Jokainen koiranomistaja voi itse määritellä, mitä kaikkea hänen koiransa tulee osata sujuvan arjen takaamiseksi mutta hyödyllisiin taitoihin kuuluvat ainakin vetämättä käveleminen hihnassa, luoksetulo sekä hetken paikalla pysyminen esimerkiksi auton peräluukkua avattaessa. Perustaitoihin kuuluu sisäsiisteyden ja yksinolon lisäksi se, että koira antaa vieraan ihmisen käsitellä itseään.

Paikalliset noutajayhdistykset sekä muut koirakerhot järjestävät perustottelevaisuuskoulutuksia kaikkialla Suomessa. Niihin kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan. Kiharakerho järjestää tottelevaisuusharjoituksia lähinnä kesäleirillä sekä satunnaisesti treeniviikonloppuja.

Kohti kokeita

Mikäli peruskoulutuskurssien jälkeen innostuu tottelevaisuuskoulutuksesta enemmänkin, katseen voi kääntää kohti tottelevaisuuskokeita. Niiden tarkoitus on testata koirien koulutustasoa sekä koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä. Käytännössä osaa kokeissa suoritettavista tehtävistä ei arkielämässä tarvita, mutta koirille niiden opettelu tuo mielenkiintoisia tehtäviä ja aivojumppaa. Samalla koiran ja ohjaajan välinen yhteistyö paranee.

Kiharat ovat varsin nopeaoppisia koiria. Tavallisesti ne hoksaavat helposti ja nopeasti, mitä uusi käsky tarkoittaa. Liikkeiden koekuntoon saaminen kuitenkin vaatii useita toistoja ja hiomista. Kiharakarvaisen noutajan ohjaajalta vaaditaan mielikuvitusta, jotta hän osaa tehdä hiomisesta riittävän monipuolista koiran motivaation säilyttämiseksi.

Tottelevaisuuskokeissa arvostetaan koiran innokasta mutta täsmällistä työskentelyä. Koiran tulee suorittaa sille annetut käskyt mahdollisimman ripeästi. Aina kiharakarvainen noutaja ei pärjää nopeudessa pienille ja vikkelille paimenkoirille, jotka nykyisin hallitsevat tottelevaisuuskoekehiä. Kaikesta huolimatta kiharan kanssa voi menestyä hyvin tottelevaisuuskokeiden ylimmässä luokissa alemmista luokista puhumattakaan. Suomessa on useita kiharaisia tottelevaisuusvalioita.